Луѓето кои се доволно луди да мислат дека можат да го менуваат светот,

се всушност оние луѓе кои тоа и го прават !

Wednesday, December 18, 2013

ЕКО-ЕЛКА

ЕКО -ЕЛКА ОД РЕЦИКЛИРАН МАТЕРИЈАЛ,
 ИЗРАБОТЕНА ВО СОРАБОТКА СО РОДИТЕЛИТЕ


Еко- елка ,
 изработена од рециклирани материјали, во соработка со родителите

Saturday, October 5, 2013

„Македонија без отпад 2013 “

Да го исчистиме отпадот од нашето училиште

Во рамките на  акција „Македонија без отпад 2013 “ во ООУ „Никола Карев“-Радовиш се спроведе акција под мотото Да го исчистиме отпадот од нашето училиште“
                                                                                                                                
                                                                           
По повод  акцијата „Македонија без отпад 2013 “ во ООУ „Никола Карев“-Радовиш се спроведе еколошка  акција која се состоеше од следниве активности:
1. Прикажување на едукативни филмови со еколошка содржина
2.Чистење на училниците и ходниците од отпад
3.Чистење на отпадот од училиниот двор

Овие активности  се спроведоа со цел учениците и вработените да придонесат за:
- создавање на поубава и почиста животна средина;
-  за подигнување на јавната свест за зачувување на животната средина;
-за фокусирање на вниманието на јавноста на проблемот со загадувањето и справувањето со отпадот.

Акцијата беше медиумски покриена од локалната телевизија ТВ„Кобра“-Радовиш и истата беше проследена во локалните вести

                                       

Thursday, July 18, 2013

Нека храната твоја биде лек, и нека твој лек биде храната (Хипократ)

Живееме во изобилство на храна, а човекот никогаш до сега во историјата не се хранел толку лошо. 
Кога се чувствуваме уморни, збунети и изгубени во морето секојдневни обврски, посегнуваме по брзата храна и во себе внесуваме празни калории без никакви хранливи вредности со кои само го труеме нашето тело.

 Данокот на лошата исхрана го плаќаме секојдневно, се почесто заболуваме од болестите на модерното време како: вишок на килограми, дијабетес, срцеви заболувања, висок крвен притисок и др.

За да го направиме првиот чекор во поглед на промена на нашиот досегашен начин на исхрана, неопходно е свесно осознавање на секој од нас дека правилната исхрана е темел за добро здравје.

Ние, во нашето училиште учиме да се храниме здраво, а знаењето го применуваме на дело- си подготвивме здрав оброк -овошна салата од сезонско овошје.
Во подготовката на овошната салата учествуваа сите ученици
Откако ја пробавме, заеднички заклучивме дека: ваквата храна, освен што е здрава таа исто така е и многу вкусна!!!